12-те астрологични къщи – Урок по астрология №4

12-те домове на астрологията са подредени върху диаграма с формата на кръг или колело.

Не бъркайте колелото на къщите със зодиакалното колело. Те са две различни колела.

  1. Зодиакалното колело се основава на видимото годишно въртене на слънцето около нашата Земя по еклиптиката.
  2. Колелото на къщите се основава на 24-часовото въртене на нашата Земя около собствената й ос.

Двете колела се свързват в точки, получени чрез изчисления, включващи точния ви час на раждане и астрономически координати на раждане.

След това планетите се описват по 2 начина: като намиращи се в зодиакален знак и също като намиращи се в Къща .

Например, двама души може да имат слънчев знак Везни, но единият може да има Слънцето на Везни в своя 12-ти дом, докато другият може да има своето Слънце на Везни в своя 1-ви дом. Това може да доведе до два много различни типа хора.

(Друга причина, поради която популярните ежедневни хороскопи за слънчеви знаци са куп глупости: те са написани, като приемат, че всеки има своето слънце в 1-ви дом.)

12-те къщи на астрологията са символ на всички отдели, които изграждат човешкия живот. Планетите и зодиакалните знаци ще се проявят най-силно в сферата на живота, представена от Дома, в който попадат във вашата диаграма (а също и в Дома, който управляват; повече за управлението на Дома по-долу ) .

Не забравяйте, че къщите не са „енергии“ като елементите или планетите, нито оцветяват израза на енергиите, както правят зодиакалните знаци. Къщите са КЪДЕТО е най-вероятно да се проявят тези енергии. Къщите са полета на опит , а не самото преживяване.

Забележете как редът на домовете следва пътя на развитие на човешкия живот, от първоначалния импулс на индивидуалното същество (1-ви дом), до научаването какво е „мое“ и как да използвам това, което човек притежава (2-ри дом), до научаването как да общуваме в рамките на ограниченията, определени от нашата среда (3-ти дом) и т.н. Следващото описание на домовете е кратко и актуално, насочено към начинаещи.

Най-важните домове са 1-ви, 4-ти, 7-ми и 10-ти дом. Те се наричат ​​„ ъглови къщи “, защото техните куспиди съвпадат с 4-те специални ъгъла: асцендент, IC, десцендент и MC. Планетите в ъгловите домове ще ви влияят най-много.

1-ви астрологичен дом

Първият дом е домът на себе си. Това включва самосъзнание, физическо тяло, личност, външен вид, лични възгледи за живота, самоидентичност, представа за себе си, ранна среда и начало; как започваме, как сме импулсивни. Всички планети в този дом ще повлияят значително на вашата личност и на това как другите ви възприемат.

2-ри астрологичен дом

Вторият дом се отнася до вашите собствени пари и притежания, това, което цените, вашите скрити таланти, чувство за собствено достойнство, самочувствие (как оценявате себе си, вместо да описвате личността си, както в 1- ви дом). Притежанията включват всичко, което човек притежава (с изключение на къщата/дома, който се управлява от 4- ти дом): коли, мебели, дрехи, движимо имущество, инвестиции и ценни книжа и т.н. 2-ри дом определя как печелите и харчите собствените си пари ( за разлика от парите на другите в 8-ми дом), отношението ви към богатството и материалните притежания и потенциала ви да ги натрупате.

3-ти астрологичен дом

Третият дом е този на общуването, който като разширение включва непосредствената среда на човека: братя и сестри, съседи, кратки пътувания и всички форми на транспорт. 3-ти дом също така включва интелекта, низшия ум (детайли и малки частици информация, за разлика от висшия ум в 9-ти дом), модели на мислене и ранно образование (преди колеж). Комуникацията включва съобщения, доставки, клюки, телефонни разговори, посещения, четене и писане.

Вижте още:   Основи на астрологията – Урок №1

4-ти астрологичен дом

Четвъртият дом се отнася до дома и всичко свързано с него (както домът от детството, така и настоящият дом): семейство, земя, лични основи (вътрешна емоционална сигурност), вашите корени. Астролозите са разделени относно това дали този дом се свързва с майка или баща. Ясно е, че възпитанието на човек е свързано с тази Къща.

На по-дълбоко ниво, 4-ти дом е основата на съзнанието или центърът на нашето конкретно съществуване. Вижте как куспидата на 4-ти дом е IC, най-ниската точка в диаграмата, представителна за нещата под повърхността на Земята. Поради това се смяташе, че 4-ти дом управлява условията в края на живота и гробовете. Като корен или основа на вашето истинско аз, 4-ти дом управлява къде отивате, когато „умрете“, но също така и откъде идвате. За тези, които вярват в прераждането, 4-ти дом ще даде улики за вашия кармичен урок за този живот. Показва какъв кармичен багаж сте донесли със себе си в този живот. Дори и да не вярвате в прераждането, вероятно ще бъдете изненадани от това, което ще откриете във вашия 4-ти дом, защото може да трогне душата ви.

Всички планети в 4-ти дом влияят върху домашния ви живот, емоциите, подсъзнанието ви и вероятно отношенията ви с родителите ви.

5-ти астрологичен дом

Петият дом се отнася до децата, творчеството и стремежа към удоволствие. Това включва лични интереси, любовни връзки, спорт, хобита, спекулации, поемане на риск, преподаване, драма, творческо себеизразяване, дарена любов, хазарт. 5-ти дом е свързан с това да бъдете себе си и да се наслаждавате на това.

Романтиката, срещите, любовните връзки и сексуалните отношения се управляват от този 5-ти дом, но бракът е приписан на 7-ми. Защо? Защото до съвсем скоро бракът не се сключваше за удоволствие, за любов или за лична реализация. Бракът едва ли се е сключвал по желание, а по-скоро с цел отглеждане на деца, за да запазят ценностите на определена култура или религия. И тези бракове най-често са били уреждани според класа и финансово състояние, партньорство, подходящо за 7-ми дом.

В днешно време е обичайно да се жениш по любов. За да избегнете объркване, запомнете: делата на сърцето са в 5-ти дом, но кооперативните партньорства са в областта на 7-ми дом.

6-ти астрологичен дом

Шестият дом се отнася до ежедневната работа, обслужването, диетата, здравето и физическото заболяване, физическата способност за работа, служителите. Това включва доброволен труд, работа в държавната служба, гледане на грижи и обикновени ежедневни задачи. 6-ти дом наистина включва качеството на вашата работа, качеството на работата, която изпълнявате, за разлика от действителната кариера (кариерата е представена от 10-ти дом). Ежедневните светски задачи включват лична хигиена и нашия метод за реагиране на ежедневни кризи.

7-ми астрологичен дом

Седмият дом понякога се нарича Домът на брака, но той обхваща всички взаимоотношения едно към едно: брак, бизнес партньорства, договори, отношения на сътрудничество, а също и развод, раздяла, кавги, открити врагове и съдебни дела.

Вижте още:   7-те най-луди зодии, които без съмнение се държат доста откачено

Разликата между любовните връзки на 5-ти дом и любовните отношения на 7-ми е, че 7-ми дом се отнася за по-трайно обвързващи връзки, докато 5-ти дом се отнася за афери, които може да са временни. Когато аферата в 5-ти дом прогресира в сериозна връзка, можем да кажем, че връзката се е „преместила в 7-ми дом“.

Взаимоотношенията в 7-ми дом са за сътрудничество и споделяне и обикновено служат на някаква функционална цел в по-голямата социална общност (т.е. брак). Това е различно от любовна афера в 5-ти дом, чиято единствена квалификация е „пеперуди в стомаха“.

7-ми дом включва начина, по който се отнасяте към най-близките си хора. Планетите в този дом ще повлияят на начина ви на общуване. Те също дават улики за проблеми, които възникват във вашите взаимоотношения.

8-ми астрологичен дом

Просто казано, 8-ми дом е полярната противоположност на 2-ри дом. Докато 2-ри управлява вашите собствени индивидуални притежания, 8-ми дом управлява какво притежава една връзка (съвместни финанси).

8-ми дом е един от най-неразбраните домове. Това вероятно е така, защото нещата, представени от 8-ми дом, изглежда нямат нищо общо помежду си или изглеждат негативни. Тази къща управлява смъртта, регенерацията, данъците, наследствата, завещанията и наследствата, секса (действителния сексуален акт), латентните окултни способности, съвместните ресурси, парите и притежанията на вашия партньор, парите на съпруга, фалита, загубите, личните жертви, издръжката, ясновидството .

Положително, тази къща е за трансформация и изцеление. Но трансформацията и изцелението първо изискват някакъв вид смърт, загуба или нараняване. Тази къща управлява онези процеси и неща, чрез които се трансформираме и ставаме по-могъщи. Да, това включва и сексуалния акт.

9-ти астрологичен дом

Деветият дом се отнася до философия, религия, право, учене, висше образование (за разлика от ранното образование от 3-ти дом ), етика, морал, дълги пътувания, пътувания, чужди страни и интереси, духовни пориви, мечти, видения, висши ум, идеи, разбиране и мъдрост, книги, публикации, церемонии и ритуали. Това е Къщата на големите мисли и големите идеи.

9-ти дом „разбиране“ е по-сложен от 3-ти дом „знание“. Актът на „познаване“ принадлежи към 3-ти дом, защото предполага просто директен контакт на човек с нещо в неговата среда. Разбирането включва синтез на известни данни.

Докато 3-ти дом се отнася до нуждата на индивида да разбере своята близка и лична среда, 9-ти дом е област, в която човек се стреми да открие значението на по-големи области на социално съществуване, които може да не изживява директно, но които умът му може да изследва чрез използването на аналогия, обобщение и абстракция. 3-ти и 9-ти дом символизират 2-те полярности на човешкия ум, конкретното и абстрактното.

В обобщение, 9-ти дом включва преживявания, които срещаме, когато търсим смисъла на нещата. Каквото и да разширява полето ви на дейност или обхвата на ума ви – дълги пътувания, контакти с други култури, големи мечти и дори преживявания с гадатели.

10-ти астрологичен дом

Десетата къща е къщата на статута, честта, обществената власт, престижа, репутацията и професионалната кариера. В нашето общество това включва финансов успех, но само когато е свързан с властта и престижа на общността. Не става въпрос за придобиване на „материални неща“, както е във 2-ри дом. 10-ти дом иска успех в името на честта и социалния статус.

Вижте още:   Какво е изгряващ знак/асцендент – Урок по астрология №6

Тази къща включва социални основи (за разлика от личните основи на дома в 4-ти), признание, лични постижения, социални отговорности, чувство за дълг, авторитетни фигури, политици. Този дом обхваща най-обществените области от живота на човек и кариерата, в която израствате, за разлика от ежедневната работа и случайните дейности, управлявани от 6-ти дом.

Както при 4-ти дом, астролозите са разделени относно това дали 10-ти дом управлява майката или бащата. Тези, които казват, че 4-ти дом управлява майката, казват, че 10-ти дом управлява бащата и обратно. Това, което е ясно е, че 4-ти дом управлява родителя, който се грижи за дома, докато 10-ти дом управлява публичния, фокусиран върху успеха родител (родителя, който „носи панталоните“).

Както при другите ъглови домове, всички планети в този дом са много важни. Планети в 10-ти дом, знакът на куспидата на 10-ти дом и неговата управляваща планета ще повлияят значително на кариерата ви и общата ви репутация в обществото.

11-ти астрологичен дом

Единадесетият дом е домът на общността, големите групи и приятелите. Отнася се за членства, надежди, цели, амбиции, желания, социални групи, асоциации, хуманитарни интереси. Също така се отнася до самореализация, свобода, законодателство и регулиране.

12-ти астрологичен дом

Това е може би най-неразбраната къща от всички. Дванадесетият дом се отнася до подсъзнанието, скритото аз, което съществува отделно от нашата физическа ежедневна реалност. Това включва подсъзнателния ум, подсъзнателната памет, подсъзнателните навици от миналото, психичните заболявания, кармичните дългове, самоизмамата, бягството от реалността, духовната реализация, ограниченията, разочарованието и в крайна сметка нашето самоунищожаване.

На физическо, материално ниво, 12-ти дом включва неща, които ни откъсват от ежедневието: институции (като болници, затвори, държавни служби), места за лишаване от свобода, тайни, тайни връзки, скрити врагове и саможертва за другите . Също така се отнася до скръб, премеждия, вдовство, мъка, погребения, изгнание, уединение, подкуп, подривна дейност, убийство, самоубийство, отвличане и краища.

За тези, които вярват, 12-ти дом също се счита за отнасящ се до колективното несъзнавано на цялото човечество.

астрологични къщи, обозначени с диаграма
астрологични къщи, обозначени с цветна диаграма

„Естествени“ къщи на планетите и знаците

Всяка планета и зодиакален знак е естествено свързан с Дом, Домът, който най-много съответства на неговия архетип. Тогава се казва, че планетата е „естественият владетел“ на този дом или по-често се казва, че е „у дома“ в този дом.

Асоциациите Дом/планета бяха коригирани с откритията на Уран, Нептун и Плутон. Следващата таблица изброява текущите владетели на Камарата, заедно с традиционните владетели. Традиционните владетели все още се считат за съуправители на тази Къща (заедно с новата планета, която управлява Къщата).

Забележка: във вашата собствена рождена карта управителите на домовете ви се определят от знаците, които попадат на върховете на домовете ви. Въпреки това, естествените управители, изброени тук, оказват фино влияние.

Таблица на естествените управляващи планети на всеки дом

КъщаКлючови думиЗодияЕстествен владетелТрадиционен владетел
1-воаз, живот, тялоОвенМарс 
2-роимущество, пари, материални обстоятелства, препитаниеТелецВенера 
3-томестно движение, кратки пътувания, комуникация, училище, братя и сестризодия Близнациживак 
4-тидом, семейство, корени, родителРакЛуна 
5-титворчество, деца, романтика, забавлениеЛеослънце 
6-тиздраве, обслужване, работа, рутиназодия Деваживак 
7-мипартньори, брак, открити враговеВезниВенера 
8-мисекс, смърт, наследства, чужди пари, загубаСкорпионПлутонМарс
9-типътуване, висше образование, религия, духовност, правоСтрелецЮпитер 
10-тикариера, социална позиция, доминиращ родителКозирогСатурн 
11-типриятелства, асоциации, стремежиВодолейУранСатурн
12-тискрити неща, несъзнаваното, тайни връзки, тайни врагове, уединениеРибиНептунЮпитер

Обърнете внимание: Качествата на зодиакалните знаци не са точно същите като тези на домовете, с които са свързани. Има фини разлики между качествата на знаците и домовете. Повече за зодиакалните знаци по-късно; но първо научете за звездните играчи, планетите.