Коя карта Таро отговаря на вашия зодиакален знак?

Поетът и теологът Чарлз Уилямс свързва изкуството на четенето на картите таро с елементите, които ни управляват и енергията, която ни заобикаля: „Казано е, че разбъркването на картите е земята, а шарките по картите – дъждът. Хвърлянето на картите е вятърът, а насочването на картите е огънят. Това е от четирите костюма. Казано е и , че Големите козове са смисълът на целия процес и мярката на вечния танц“.

Хората са се занимавали с гадаене от незапомнени времена, но най-старият оцелял набор от карти таро , известен като колода Висконти-Сфорца, датира от Италия от 16-ти век.

Таро е възприето за целите на гадаене във Франция около 1780 г. и са станали супер популярни през 1909 г., когато мистикът Артър Едуард Уейт възложил на Памела Колман Смит, известна още като Пикси, да илюстрира широко разпространената и изключително популярна колода Уейт-Смит (известна още като Райдър-Уейт).

Във връзка с астрологията всеки зодиакален знак има съответстваща карта в Старшите Аркани. Прочетете, за да научите повече за картите, които корелират със звездите отгоре и мъдростта в тях.

Ако търсите четене на таро или искате да видите пълното великолепие на вашето деканично колело на таро въз основа на астрологичните градуси на вашата рождена карта, горещо препоръчвам да резервирате четене с тарист и астролог Елиз Уелс от Planet Poetica или Кристофър Мармолехо от Червеното четиво .

ОВЕН (21 март – 19 април)

Императорът

Императорът
Императорът седи на трон от овнешки глави.

Кардинален огън, Овен е представен от картата Император, бракът на волята и мъдростта. Картичката изобразява величествена мъжка фигура, седнала на трон, украсен с овнешки глави — намигване към символа на Овен и избор на мебели от много тежък метал.

Императорът е облечен в броня, напомняне за войните, които са се водили, и битките, които тепърва предстоят. Картата представлява архетипа на бащата. В едната си ръка той държи скиптър, понякога анкх, обозначаващ позицията му на владетел; в другата, той държи кълбо, символизиращо царството, което е натоварено да защитава. Дългата му брада представлява остротата на опита, докато планините зад него са емблематични за грандиозните му амбиции и солидна основа. Под планините има поток, показателен за емоционалния поток, който информира, но не го завладява.

Овенът се управлява от Марс, планетата на стремежа и желанието и волята на Императора е проявена; както знакът, така и картата ни напомнят, че винаги трябва да сме готови да хванем оръжието, буквално и метафорично, но само когато битката служи на колектива, не е достатъчно да управляваш, трябва да защитаваш. Урокът: Няма истинска сила без цел.

ТЕЛЕЦ (20 април – 20 май)

Йерофантът

Йерофантът
Йерофантът е връзката между божественото и тварното.

Фиксираната земя на Телец се свързва с Йерофанта или Папата в Старшите Аркани. Думата йерофант е комбинация от гръцките hieros , което означава „свещен“ и phainein  , което означава „показвам, разкривам“, което буквално се превежда на този, който разкрива осветеното. Йерофант беше отличието, дадено на жреците от култа към богинята на зърното Деметра, която посвети вярващите в Елевзинските мистерии.

В изображението на таро Йерофантът седи между две храмови колони, символизиращи конкретното и езотеричното. Той носи тристепенна корона, обозначаваща неговото управление над физическите, духовните и психологическите сфери. В едната си ръка той държи папския кръст, представляващ неговия религиозен авторитет, както и неговото владеене на материята. С другата си ръка той избутва два пръста към небето и два към земята, показвайки благословия и благословия „както горе, така и долу“. В краката му седят два кръстосани ключа, сплитането на съзнанието и подсъзнанието, като и двата са необходими за отключване на свещени мистерии. Пред него двама плешиви последователи коленичат, готови да получат божественото знание, което Йерофантът е натоварен да преобразува.

Картата е напомняне за предопределената отговорност на стадото бикове да преодолява свещеното и обикновеното, да държи очите отправени към неизвестното и да натиска копитата в сигурната, неблагословена мръсотия.

Вижте още:   Планети в астрологията – Урок №5

БЛИЗНАЦИ (21 май – 20 юни)

Любовниците

Любовниците
Влюбените са емблематични за двойствената природа на близнаците.

В главните аркани на Таро Близнаците са представени от Влюбените. Двете голи фигури на Адам и Ева стоят под говорещото змия дърво на познанието и цъфтящото дърво на живота, символизиращи отделността, която трябва да бъде разрешена, за да бъде открита целостта. Адам хвърля поглед напред, докато Ева гледа към небесата, зрителни линии, които сочат към това, което може да се види и което трябва да се почувства интуитивно. И двете гледни точки, материалната и нематериалната, осезаемата и нематериалната, трябва да бъдат взети под внимание, когато се изисква избор и е интегриран във всяко биещо се, кървящо човешко същество.

Над влюбените витае архангел Рафаил, чието име в превод означава „лекувай“. Това божествено присъствие наблюдава двойката, като ги насърчава да се помирят чрез общение. Картата на влюбените е свързана с Близнаци чрез концепцията за огледало, призив да гледате на живота, другите и вселената като цяло като отражение на себе си.

РАК (21 юни – 22 юли)

Колесницата

Колесницата
Колесницата представлява власт над емоцията.

Ракът е представен от Колесницата; тази карта изобразява колесничар с ризница и еполети с формата на полумесец (управляващото светило на рака), воден от двама защитни пазители, често сфинксове, единият черен, а другият бял. Тези митични същества представляват опозиционните сили, които колесничарят трябва да овладее, за да продължи напред, вътрешното и външното, мъжкото и женското, съзнателното и несъзнаваното.

Сфинксовете теглят колесницата и самият колесничар винаги е изложен на риск да бъде привлечен в две различни посоки. И все пак, ако успее да се справи с предизвикателството да управлява както мислите, така и емоциите си и да ги насочи към определена дестинация, той е неудържим. Зад колесничаря има река, препратка към управляващия елемент на този кардинален  воден знак  , както и указание за промяна на курса, когато е необходимо.

ЛЪВ (23 юли – 22 август)

Сила

Сила
Лъвът е представен от силите на свирепостта и нежността.

В главните аркани Лъвът съответства на картата на Силата, чиято иконография отразява сложната природа на знака. Свиреп лъв е изобразен под спокойното присъствие на жена, брак на физическа свирепост и нежна сила. Лъвът представлява страстта, егото и търсенето на човешка връзка. Голямата котка също е заместител на сенчестата страна на енергията на Лъва, която може да се прояви в тях, когато нуждите им останат незадоволени, делата останат незабелязани и себе си неизследван. В контраст и комплимент, жената в бяло символизира самолюбието, необходимо за излекуване или опитомяване на тези разрушителни импулси.

Лъв управлява сърцето и в натура, картата Сила ни показва баланса, който трябва да търсим между огъня и силата на духа. Картата Сила е 8-та карта на Таро и Лъв управлява лъвския пай от август, 8-ия месец от годината и число, синоним на постижение, изобилие, богатство и кармичен дълг. В китайската нумерология числото се смята за толкова щастливо, че се търси за включване в дати на сватби, бизнес сделки, адреси и финанси. Спрямо числото 8, девойката е увенчана със символа на безкрайността, който подсказва неограничения капацитет на човешкото сърце.

ДЕВА (23 август – 22 септември)

Отшелникът

Илюстрирани карти Таро с "Отшелникът" в центъра.
Девата е представена от картата Таро Отшелник, символ на открити лекове и знания, придобити чрез уединение и предаване.

Променлива земя, Дева е представена от картата Отшелник, която разкрива покрита с наметало, брада фигура, стояща с фенер в ръка на върха на самотна планина. Фигурата може да се тълкува като шамански тип баща, а фенерът като светлина на истината и съзнанието. Картата Отшелник носи със себе си духовна конотация, която предполага, че чрез отделяне на себе си от масите и оттегляне в богатството на естествения свят могат да бъдат намерени лекове и търсена мъдрост. Напълно оформена, изцяло сама и с гледката на планинския връх, картата, подобно на знака, ни напомня, че когато погледнем навътре, никога не се чувстваме навън.

Енергията на картата Hermit е дестилирана от писателя  DH Lawrence, който добавя към това: „В това вярвам: че съм аз. Че душата ми е тъмна гора. Че познатото ми аз никога няма да бъде нещо повече от малка поляна в гората. Тези богове, странни богове, излизат от гората в поляната на познатото ми аз и след това се връщат обратно. Че трябва да имам смелостта да ги оставя да идват и да си отиват. Че никога няма да позволя на човечеството да постави нещо над мен, но че винаги ще се опитвам да разпознавам и да се подчинявам на боговете в себе си и на боговете в другите мъже и жени. Това е моето верую.“

Вижте още:   Оформление на рождената карта – Урок по астрология №3

И също така е вярата и лекът за Девата; нищо не е завършено, нищо не е съвършено, ние почитаме поляната в гората, като се покланяме на благочестивите, съпротивляваме се на низшите и се възвисяваме в знанието, което намираме между тях.

ВЕЗНИ (23 септември – 22 октомври)

справедливост

справедливост
Справедливостта и енергията на Везни като цяло са емблематични за баланс и реципрочност.

В рамките на главните аркани Везни корелират с картата на справедливостта. Картата изобразява андрогинен коронован съдия, седнал на трон с един крак, стърчащ изпод мантията им. Съдията държи меч с две остриета в дясната си ръка, а кармичните баланси в лявата, което предполага, че облеченият в мантия магистрат претегля логиката и интуицията, балансирайки и двете, преди да стигне до заключение или да посегне към острието на решителността.

Изображението напомня за гръцката богиня Темида, раздавачка на божественото правосъдие, и Маат, египетската богиня на божествения ред, която претегля сърцата на мъртвите спрямо едно перо, за да разпознае кой е добродетелен и годен за приемане в отвъдния живот и кой трябва да бъде изгонен и върнат.

Франко Санторо от Astroshamanism.com пише: „Тази карта е за съзнателно виждане и признаване на истината за себе си и света и вземане на правилните избори според дълбоко вътрешно чувство за справедливост, а не според това, което се счита за справедливо в консенсусната реалност. Дълбокото чувство за справедливост признава всички аспекти на реалността, обикновени и необичайни, живота и смъртта, като ги поддържа в баланс, без нито един от тях да надделява.”

СКОРПИОН (23 октомври – 21 ноември)

Смърт

Смърт
Скорпионът се управлява от Плутон, планетата на секса, смъртта и трансформацията.

В главните аркани на таро знакът на Скорпиона е представен от картата на смъртта. Уместно, оперативният стил на Скорпион е  memento mori . Управители на осмия дом на секса, смъртта и регенерацията, те съществуват като черепи, намаляващи пясъчни часовници и гнили плодове в картините от миналото, за да ни напомнят, че животът е кратък и смъртта е неизбежна. Тази енергия не трябва да се разбира като мрачна, а неотложна – призив да осъзнаем ефимерната природа на времето и да присъстваме във всеки момент от него.

В изображението на Rider-Waite на картата въоръжената скелетна фигура на смъртта може да се види да язди бял кон. Скелетът представлява това, което остава, след като изхвърлим смъртната си спирала, а бронята му символизира това, което не може да бъде унищожено. Белият кон може да се разбира като ритуално пречистване, чист лист след освобождаване и предаване на болка в любов и травма към трансцендентност. Както картата, така и знакът Скорпион предлагат урока за отпускане като средство за придвижване напред.

Други фигури, които се включват в картата, са отчаян свещеник, който се опитва да се измъкне от смъртта, жена, обърната настрани от скелета, алегория за начините, по които ние като хора избягваме или се разграничаваме от реалността на смъртността , дете, което приема смъртта с директен зрителен контакт и липса на страх и наскоро напуснал монарх, който ни напомня, че няма сила, по-голяма или по-изравняваща от самата смърт.

СТРЕЛЕЦ (22 ноември – 21 декември)

Умереност

Умереност
С горящо сърце и питие във всяка ръка, картата Умереност предизвиква духа на Стрелец.

Стрелецът е представен от картата Умереност. Картата изобразява ангел с бяла роба и червени крила с алхимичния символ на огъня, изписан на гърдите й. Тя стои с единия си крак в движеща се вода, а другия върху речни камъни, емблематично за борбата на Стрелеца за балансиране на земята с постоянна стъпка към неизвестното. Лилавите цветя в краката й са намигване към Ирис, гръцката богиня на дъгата, странстващ оптимист, чийто дух се споделя от архетипа на стрелеца.

Вижте още:   12-те астрологични къщи – Урок по астрология №4

Ангелът излива течност между две златни чаши, като ефективно обединява съдържанието им, за да създаде нещо по-мощно. Това смесване или темпериране отразява енергията на Стрелец в нейния най-висок израз, комбинацията от интелект и емоция, страст и търпение, която проправя пътя към просветлението.

КОЗИРОГ (22 декември – 19 януари)

Дявола

Дявола
Дяволът и Козирогът са свързани със силата да избирате собствените си вериги.

Кардинална земя, Козирогът е представен от Дявола. Картата, както и знакът, са дълбоко неразбрани. Дори самото име е погрешно. Рогато създание, изобразено на трон със символа на Сатурн, гравиран в дланта му, всъщност не е Сатана, а Пан.

Езическата версия на пасторален плейбой, Пан беше получовек и получовек, известен с това, че преследваше нимфи, свиреше песни и като цяло се наслаждаваше на собствените си долни инстинкти. Картата – и като разширение, Козирог – се отнася до баланса между снизхождение и усърдие.

Ако се отдадем на упадъка с пълна сила, той ще ни унищожи – но ако го отречем напълно, какъв живот живеем? Пан е фланкиран от две голи фигури, които са приковани за врата към неговия трон. Тяхното робство обаче е доброволно, тъй като по-внимателна проверка разкрива, че веригите, които ги свързват, са достатъчно разхлабени, за да бъдат премахнати. Тази иконография предполага, че ние сме лично отговорни за собственото си освобождение и че свободата, перифразирайки Ницше, е избор на вашите собствени вериги.

ВОДОЛЕЙ (20 януари – 18 февруари)

Звездата

Звездата
Картата Звезда е подходяща за фокусирания напред, мълнията удря знака на ума Водолей.

Водолей е представен от Звездата – карта, която открива гола жена, коленичила, за да предложи вода на басейна в краката си. С единия си крак на твърда земя (стабилност, субстанция), а другия в течението (промяна, дух), Звездата символизира двете планетарни сили, които управляват Водолей, структурирания Сатурн и буйстващия Уран.

Над главата на жената се издига ярка централна звезда, която блести като символ на надеждата, вдъхновението и божественото застъпничество на Вселената. Централната звезда е заобиколена от венец от звезди, всяка от които съответства на една от седемте чакри. Зад нашия Водолей виждаме свещен ибис, кацнал на дърво, птица, свързана с Тот, египетския бог на знанието, магията, свещените текстове и науката и покровител на писарите. Присъствието на птицата подсказва, че мъдростта е средството за изцеление и знанието е предназначено да се събира и споделя. Относно това, Водолей управлява единадесетия дом на общността и местните са натоварени да донесат светкавицата на промяната и импулса на прогреса в световете, през които преминават.

РИБИ (19 февруари – 20 март)

Луната

Луната
Картата Луна символизира съзнателното осъзнаване и баланса между дивото и домашното.

Що се отнася до знака на поетите, Риби е представен от луната. Свързана с работа в сянка, идеализъм и заблуда, картата изобразява куче и вълк, виещи при пълнолуние. Едната светла, другата тъмна, едната домашна, а другата дива, тези хрътки са емблематични за силите във всеки от нас. Пред тях тече поток, символизиращ несъзнателния ум, а рак/омар/ракообразно от един вид от друг, представляващи появата на съзнанието, пълзи сигурно към брега.

Картата е оградена с две кули, представляващи солидните, практични аспекти на живота с широкото пространство на възможности между тях. В средата на тези кули е прорязана пътека за раците, правейки място за двойния вой между нашата божествена и съзидателна същност. Картата и знакът, който представлява, ни учат, че можем да се издигнем/събудим/ходим само когато сме в състояние да виждаме ясно и да се интегрираме напълно със здравословна доза скептицизъм и джоб, пълен с лунна интуиция.