Как да разберем зодиакалните знаци чрез звездите, които им оказват влияние

Много хора вярват, че астрологичният знак, под който са родени, може да повлияе на техния начин на мислене, дори на съдбата им, и въпреки че не всеки вярва на тази концепция, все още има какво да научите от небесата отгоре.

Зодиакалните карти се основават на географско местоположение и култура. Докато китайският зодиак се основава на годината на раждане и прилага животно към всеки знак, западният зодиак заимства до голяма степен от елинистичните и вавилонските учения за съзвездията. По-просто, западният зодиак се състои от 13 съзвездия, които съществуват по годишния път на слънцето през небето. Има общо 88 съзвездия, както е определено през 1930 г. от Международния астрономически съюз.

Какво представляват съзвездията?

Съзвездията са модели в нощното небе, наблюдавани от Земята. Знаем, че звездите в рамките на съзвездията нямат определена връзка една с друга, освен че могат да се видят в определени моменти в една и съща област на небето. Звездите в едно съзвездие не е задължително дори да са близо една до друга в космоса; съзвездията са просто продукт на перспектива.

Но съзвездията също се променят. Всичко в пространството е в движение, така че нещата се изместват с времето. Според Discovery.com , „Звездогледачите на бъдещето ще гледат в различно нощно небе. Това е така, защото звездите непрекъснато се движат една спрямо друга.“

Независимо дали вярвате или не в астрологията, можете да използвате звездни карти, за да видите съзвездието, на което се основава всеки знак, в нощното небе в подходящото време на годината. Съзвездието, свързано с вашия астрологичен знак, обаче, не е задължително да се вижда в небето на вашия рожден ден. SPACE.com обяснява: „По ирония на съдбата, ако сте родени под определен знак, това съзвездие, на което е кръстено, не се вижда през нощта. Вместо това слънцето преминава през него по това време на годината, което го прави дневно съзвездие, което може да не се вижда.“

Как съзвездията са свързани със зодиака?

Таблица на зодиакалните знаци
Разбиране на съзвездията на зодиака. Източник: НАСА

НАСА обяснява как можете да разберете концепцията за зодиака във връзка със съзвездията, с илюстрацията по-горе. „Представете си права линия, начертана от Земята през слънцето и в космоса далеч отвъд нашата слънчева система, където са звездите. След това си представете Земята, следваща своята орбита около слънцето. Тази въображаема линия ще се върти, сочейки към различни звезди по време на едно пълно пътуване около слънцето – или една година. Всички звезди, които лежат близо до въображаемия плосък диск, пометен от тази въображаема линия, се казва, че са в зодиака.“ Съзвездията са Стрелец, Козирог, Водолей, Риби, Овен, Телец, Близнаци, Рак, Лъв, Дева, Везни, Скорпион и змията Змиеносец, която понякога се нарича 13-ти знак.

Вижте още:   Основи на астрологията – Урок №1

Така че, ако искате да погледнете небето и да изучавате зодиака, можете да го направите със звездни карти. Накратко, звездната карта е карта на нощното небе. Има много приложения, които можете да изтеглите, и много други онлайн ресурси, които ще ви помогнат да гледате нощното небе и да разпознавате съзвездията в зодиака. 

Дори и да не вярвате в астрологията, разбирането на природата на съзвездията и тяхната историческа връзка със зодиака може да се окаже завладяващо. Така че погледнете нагоре и вижте какво крият звездите за вас.